Ieškantiems Dievo ir žmonių artumos

artuma201503 vir
2015 m. kovas 3

Kovo „Artuma“: ar liūdesys gali būti palaimintas?

Mums, lietuviams, liūdesys gerai pažįstamas. Ir Kristus skelbia: Palaiminti liūdintys, jie bus paguosti! Tačiau pats Jėzus nevilties akimirką klausė: „Tėve, kodėl mane apleidai?..“ Tad ar tikrai turime būti liūdni per gavėnią? Ar liūdesys gali būti palaimintas? Kur mūsų paguoda? Kaip būti artimu nusiminusiam, kenčiančiam artimui?.. Kovo „Artuma“ kviečia pasvarstyti apie liūdesio prasmę, liūdinčiųjų paguodą, neužmirštant ir šiandienos aktualijų.

Jau 25-eri metai, kai Lietuva nepriklausoma! Šio jubiliejaus išvakarėse kalbiname Kovo 11-osios Akto signatarą Algirdą Patacką, kuris atvirai dalijasi apie savo amžinąją meilę – Lietuvą Tėvynę. „Laisvė kainuoja – kiek esi pasiryžęs sumokėti, tiek jos gauni. Kuo daugiau moki, tuo daugiau laisvės. Maksimali kaina – tai sveikata ir gyvybė“, – tikina signataras. Kaži kiek šiandien esame pasiryžę už laisvę sumokėti?!

„Kartu su gyvybe kiekvienas gauname ne tik teisę į ją, bet ir pareigą ją saugoti“, – mums primena kun. Žydrūnas Vabuolas. Tai kodėl kasmet mūsų šalyje nusižudo apie tūkstantį žmonių?! Netenkame žado išgirdę nenorėjusio gyventi vaiko istoriją arba žinią apie iš gyvenimo pasitraukusį uolų kunigą. Kieno kaltė? Koks Bažnyčios vaidmuo savižudybių prevencijoje? O koks mūsų pačių vaidmuo? Apie tai kovo „Artumoje“ pokalbis su geriausiai Lietuvoje šią temą išmanančia psichologe dr. prof. Danute Gailiene.

O ir „po Europą pasižvalgius“ matome, kad turime dėl ko pakovoti: šeimos samprata draskoma, gyvybės apsauga nuolat silpsta, rodos, nebelieka moralės normų, o ką jau kalbėti apie krikščioniškąsias vertybes! Šis degutas gadina visą europietiško medaus statinę, kuri nėra tokia jau bloga – taip tikina Algimantas Ramonas.

Kas nutinka, kai išleidę vaikus į gyvenimą tėvai lieka gyventi vieni du? Koks liūdesys suspaudžia jiems širdis ir kaip stiprinti sutuoktinių ryšį – skiltyje Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos dr Nijolės Liobikienės įžvalgos, pavadintos „Tuščias lizdas ar antroji jaunystė?“, iš Vilniuje praūžusio „Šeimadienio“.

Na, o pabaigoje ypatingas pasiūlymas! Kiek pažįstate santuokos nesukūrusių liūdnų vienužių? Pradžiuginkit juos: kovo 19-ąją – per Šv. Juozapo, Mergelės Marijos Sužadėtinio, šventę, – veiklą pradeda internetinė pažinčių svetainė katalikams www.kitoLink.lt! Išsamiau apie ją – naujausioje „Artumoje“. (Beje, ar žinote, kad popiežiaus Benedikto XVI tėvai irgi susipažino bei susituokė per panašų skelbimą laikraštyje?)

Taigi, gal pasiryšime ne tik per gavėnią guosti nusiminusius, idant paguodos bei džiaugsmo mūsų aplinkoje būtų daugiau ir per Velykas, ir po jų? Atsiverskime... kovo „Artumos“ puslapius, patikėkime Jėzaus palaiminimu ir patirkime Jo paguodą per savo artimuosius!

Valdonė MINCIŪTĖ


Turinys

Liturgijos katechezės

Kad pasninkas būtų vaisingas

Kronika

Klausimai ganytojams
Bažnyčios pulsas
Antanas GAILIUS Troliai puola
Dr. Vincentas VOBOLEVIČIUS Laisvės paradoksas
Algimantas RAMONAS Po Europą pasižvalgius

Susitikimai

Pokalbis su Algirdu PATACKU O kaip ten buvo?

Didelės ir mažos kryžkelės

Antanas SAULAITIS SJ Moterys Šventajame Rašte
Kun. Kęstutis K. BRILIUS MIC Liūdesio šuliniai
Kun. Linas ŠIPAVIČIUS Paguodos pažadas
Vytautė MACIUKAITĖ Teikiantis viltį
Pokalbis su Danute GAILIENE Ne kiekvienas liūdesys palaimintas
Jam tikrai rūpi
Man liūdna, kai tamsu...

Už gyvenimą ir gyvybę

Kun. Žydrūnas VABUOLAS Ar mūsų gyvenimas tikrai mūsų?

Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos

Pažinčių svetainė katalikams
Tuščias lizdas ar antroji jaunystė?
Gintautas VAITOŠKA Darsyk: ar galima pasveikti?

Jaunimo iššūkis

Joana GIMBERYTĖ-JURONĖ TėVė, suknelė ir mėsainis

Veidu įvaiką

Paul LEMOINE Kaip paskatinti vaiką?

Akiračiai

Mindaugas STANKŪNAS KHS Kristaus Kapo riteriai

Atokvėpio valandai

Rūta LAZAUSKAITĖ Filosofinis akmuo ir kiti atradimai
Giovannino GUARESCHI Sonia ir Kartuvis

Sveikata

Gyventi negalima mirti!

Gyvenimas kaip senas vynas

Vanda IBIANSKA Laisvos interpretacijos

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 balandis 4

Artuma - artuma202404_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22