Tu parodysi man taką, kuris veda į gyvenimą. Tavo Artume – džiaugsmo pilnatvė, Tavo dešinėje – amžina linksmybė. (Ps 16, 11)

artuma201407 08 vir
2014 m. liepa–rugpjūtis 7/8

Vasaros ARTUMA: ar įmanoma įsakyti mylėti?

Vasariškai dviguboje „Artumoje“, darant pertrauką kelionėje per Dekalogą, skaitytojai kviečiami į dvigubos meilės nuotykį – su Dievu ir artimu – pagal Didįjį įsakymą; bet ir su nuostaba: ar įmanoma įsakyti mylėti? Tad kam iš tiesų esame kviečiami šiuo ypatingu Dievo įsakymu? Ar meilė Dievui baigiasi artimo meile? Ar galima mylėti artimą nemylint Dievo? Ką – artimą ar Dievą – mylėti kaip save, o ką – labiau už save? Kita vertus, kas pamokė meilės iki galo?..

Meilę bylojanti Šventoji Šeima (iš lietuviško bažnytinio meno nuostabaus lobyno) žurnalo viršelyje primena, kad išgyvename Šeimos metus. Sykiu skaitytojus pasitinka ir tikras meilės laiškas, kurį jiems parašė apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Pedro López Quintana, minėdamas šeimą, kur „gimsta, auga ir skleidžiasi iš Dievo gautoji meilė“, ir atsakydamas į klausimą nusiviliantiems meile – kas iš tiesų duoda žmogui „absoliutų tikrumą, kad meilė yra reali“.

„Meilė neatėjo savaime ar natūraliai į žmonijos istoriją“ – teigiama vienoje „Artumos“ publikacijų, o kitoje klausiama: „Kas gi čia toks drąsus taip siūlyti savo meilę?“ „Taip, tai Kristus!“ – rašo ilgametis redakcijos bendradarbis kunigas marijonas Kęstutis Brilius, pabrėždamas: „Ir tai sakau besąlygiškai visų mūsų skaudulių ir silpnybių akivaizdoje.“

Kad kalba apie meilę nevirstų „skambančiu variu ar žvangančiais cimbolais“ (plg. šv. Pauliaus Himną meilei), vasaros numeryje daug rašoma apie žmones, kurie sugeba nei daug, nei mažai – tiesiog mylėti. Pristatomas „meilės jūra“ vadintas tėvas jėzuitas Pranciškus Masilionis SJ. Dalijamasi, kokia meilė atrodo šiandien, po 35 santuokinio gyvenimo metų. Kalbamasi su sunkią negalią turinčių dviejų brolių šeimomis, kurioms priimti meilės iššūkį, iš šalies žvelgiant, reikėjo ypatingos drąsos, o kaip tai regisi „iš vidaus“?

Apie nuostabią ir visai įmanomą jauną žmogų keičiančią mokytojo bei mokinių draugystę gyvai liudija pokalbis su muzikuojančiu Babtų jaunimu ir jų lyderiu – tikybos mokytoju Mantvydu. Ar įmanoma lygiai taip pat tėviškai mylėti neįgalų, įsivaikintą mažylį ir jo netekus gedėti tarsi mylimiausio savo vaiko – atskleidžia jaudinanti „Arkos“ bendruomenės žmonių istorija. O kaip gyvena ir apie ką svajoja tie šalia mūsų, kurių niekas šioje žemėje taip ir nepamilo... praskleidžia itin jautrus pokalbis su bename Solveiga.

O gal verta daugiau ir save mylėti? Skaitykime psichologės Zitos pastabas apie „sveiką egoizmą“ bei dėkokime už meilę! Ir dar – atsiliepkime, komentuokime, parašykime redakcijai apie tai, kas patrauks žvilgsnį vasaros numeryje. Jame, be kita, rasite ir skaitytojų gyvus komentarus apie tai, ar verta „žaisti namus“ gyvenant kartu iki santuokos – tai reakcijos į birželį skelbtąjį Artūro Lukaševičiaus straipsnį.

Atsisveikindami „vasaros linksmybėms“, kaip prieš 300 metų sakė šioje „Artumoje“ taip pat minimas Tolminkiemio klebonas Kristijonas Donelaitis (parapijiečius, beje, mylėjęs itin reiklia meile), skelbiame ir didžiųjų atlaidų programas, kuriuose juk irgi galima išgyventi Didįjį Dievo įsakymą mums, meilės bendruomenei – Bažnyčiai.

Susitikime „Artumoje“, atlaiduose ar kitur, džiaugdamiesi vasara ir mylėdami Dievą bei artimą!

Dalė GUDŽINSKIENĖ


Turinys

Kronika

Kun. Artūras KAZLAUSKAS Kad būtum laimingas
Jonas MALINAUSKAS, Dalė GUDŽINSKIENĖ Bažnyčios pulsas
Dr. Vincentas VOBOLEVIČIUS kalbina Saulių MATULEVIČIŲ Pornografinis šokas
Gintautas VAITOŠKA Conchita Dešrelė ir žodžių reikšmė
Kun. Vidmantas ŠIMKŪNAS SJ Atkurti prieš 200 metų

Iš redakcijos pašto

O jei įsimyli kitą?
Ar „žaisti namus“ iki santuokos?

Didelės ir mažos kryžkelės

Klausimai ganytojams
Romanas KAZAKEVIČIUS Kūnai kitame pasaulyje
Kun. Linas ŠIPAVIČIUS Koks įsakymas yra didžiausias?
Kun. Kęstutis K. BRILIUS MIC Meilės (ne)galimybė
Vytautė MACIUKAITĖ Lėta meilės revoliucija
Zita VASILIAUSKAITĖ Būti ar nebūti egoistu?
Janina KUKAUSKIENĖ Šiandien dar turiu progą... mylėti
Ką padarėt vienam...
Antanas SAULAITIS SJ Dar daugiau ir labiau
„Artuma“ kviečia į didžiuosius atlaidus!
Klestėsi ir tapsi gausus, jei...
Aš labai myliu, nes mane labai myli
Dešimt Dievo žodžių vaikams

Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos

Valdonė MINCIŪTĖ Žmonės su iššūkiais

Jaunimo iššūkis

Vaida SPANGELEVIČIŪTĖ Žmogus mylėti... nenaudoti

O mes kitokie

Inesa VAITKŪNAITĖ Kai galvoji širdimi

Veidu į vaiką

Paul LEMOINE Kodėl vaikui sunku mokytis?
Rūta LAZAUSKAITĖ Rašo ir piešia lietuvių dailininkai

Atokvėpio valandai

Giovannino GUARESCHI Lietūs nesiliauja (II)

Akiračiai

Kristijonas Donelaitis
Žmogus, vadintas Meilės jūra

Sveikata

Ne paskutinį kartą apie erkes

Gyvenimas kaip senas vynas

Vanda IBIANSKA Kitaip apie meilę Dievui ir artimui

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 balandis 4

Artuma - artuma202404_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22