Apie tai, kas svarbu gyvenantiems Dievo ir žmonių artumoje

artuma202001_vir.jpg
2020 m. sausis 1

Sausio Artuma: „Dievui taip, Bažnyčiai – ne“? Arba kodėl (n)eini į bažnyčią?

Nors 77 proc. Lietuvos gyventojų save įvardija katalikais, tik kas dešimtas nuolat lankosi bažnyčioje.

O kodėl Jūs einate (arba neinate) į bažnyčią? Ar todėl, kad „taip darė tėvai ir seneliai“? Gal „dėl visa ko... kad gerai sektųsi“? O gal kad čia randate atsakymus į svarbiausius savo gyvenimo klausimus? Galbūt Bažnyčia ar jos žmonės jus nuvylė, papiktino, neatsiliepė į tai, kas Jums buvo svarbu, todėl dabar sakote: „Dievui taip, Bažnyčiai – ne“? Pradėdama metus, Artuma klausia savo pašnekovų  (ir skaitytojų) – kodėl esi (arba nesi) Bažnyčioje?

                                                  

Naujųjų metų pradžia – laikas džiaugtis naujomis galimybėmis! Artuma kviečia metus pradėti su šviesia viltimi ir kartu ieškoti atsakymų į visiems tikintiesiems rūpimus klausimus. Antai kunigas Artūras Kazlauskas padės suprasti, kaip ir kodėl elgtis bažnyčioje, supažindins su tvarkos reikšmėmis: kada Mišių eigoje turime persižegnoti? Ką simbolizuoja klūpėjimas ir kuo skiriasi klūpėjimas nuo priklaupimo? Kuriais momentais nulenkiame galvas etc.? Kunigo patarimai ir paaiškinimai nepaprastai pravers tiek naujam, tiek jau seniai lankančiam, bet kai ko galbūt dar nežinojusiam bendruomenės nariui.

Naujaisiais metais pradedami ir nauji straipsnių ciklai. Sausį, kai ypač melsime vienybės krikščionims, Artumos cikle apie parapijas kviečiame susipažinti su Vilniaus evangelikų liuteronų, o ne katalikų parapija. Kuo gyvena liuteronai? Pokalbis apie tai – su Vilma Sabutiene, Lietuvos Evangelikų Liuteronų Bažnyčios vyskupo Mindaugo Sabučio žmona.

Kas mėnesį popiežius paskelbia, už ką prašo melstis pasaulio katalikus. Tai vadinamoji „popiežiaus intencija“. Jėzuitas Antanas Saulaitis nuo šiol Artumoje pristatys to mėnesio Šventojo Tėvo prašymą ir išsamiau paaiškins jo prasmę.

Pirmasis metų pokalbis žurnale yra apie tai, kas mus laiko bažnyčioje ir kas nuo jos atstumia. Šiuos klausimus svarsto antropologė, garsus renginių vedėjas, kunigas ir redakcijos dailininkė – išties spalvinga kompanija! Kokių bendrumų jie prieis, ieškodami atsakymų? Savo pozicija pasidalija ir žinomas TV veidas, buvęs jėzuitų kandidatas ir buvęs kunigų seminarijos studentas Gediminas Jaunius.

Kalbant apie studentus ir jaunimą, statistika iškalbinga. Kaip rašo Saulena Žiugždaitė, Čekijoje nereligingais save laiko 91 proc. 16–29 metų amžiaus jaunuolių. O Lietuvoje tik 5 proc. jaunų katalikų kas sekmadienį dalyvauja Mišiose. Kodėl taip yra? Įdomu tai, kad tyrėjai pastebi, jog žmonės ne nusigręžia nuo tikėjimo, o dažniau renkasi jį išgyventi privačioje erdvėje, ne bendruomenėje.

Vienas didžiausių numerio tekstų – kunigo Tomášo Halíko. Spausdinama jo knygos ištrauka apie gerai žinomą Evangelijos fragmentą. Autorius kalba apie pagarbą tikėjimui ir dvasingumą, nevengdamas priminti ir kitų žinomų kūrėjų. Jis neragina vengti kančios, priešingai – teigia, kad „nesužeisti tikėjimai“ jam nekelia pasitikėjimo.

Pradžios knygos nagrinėjimas vėl gręžiantis į šeimos sampratą, svečių priėmimo namuose kultūra (nekultūra), tobulo moliūgų pyrago receptas – tiek įvairenybių, kad metus būtų galima pradėti puikiai pasiruošus.

Artuma kviečia kartu leistis į naują kelionę!

Joana GIMBERYTĖ-BALČIUVIENĖ


Turinys

Kronika

Kun. Artūras KAZLAUSKAS Kaip elgtis bažnyčioje?
Tomas VILUCKAS Pasaulio dėmesio centre 2019-ieji Viešpaties metai Lietuvoje
Dalė GUDŽINSKIENĖ Kai dangus lieja šviesą žemei
Vilma SABUTIENĖ Dėl Dievo žodžio
Antanas SAULAITIS SJ Kas ta „popiežiaus intencija“?

Didelės ir mažos kryžkelės

Pokalbis redakcijoje O kodėl tu esi Bažnyčioj?
Gediminas JAUNIUS „Einu su Bažnyčia. Bet ne visada į bažnyčią“
Dr. Artūras LUKAŠEVIČIUS Lietuvos katalikai. Kokie jie?
Saulena ŽIUGŽDAITĖ Jaunimo santykis su Bažnyčia
Man patinka, kai kunigas skanius dūmus paleidžia

Veidu į vaiką

Ses. Danguolė GERVYTĖ RA Svarbiausia eiti pirmyn

Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos
Šv. JONAS PAULIUS II Kūno teologija (IX)

Akiračiai

Vilniaus Gaonas
Kun. Tomáš HALÍK Sužeistųjų vartai

Mandagumas mūsų kasdienis

Vaizdinė medžiaga – svečiams

Skanaus

Vilma BARAUSKIENĖ
Moliūgų pyragas su sūriu

Sveikata

Vytis ŽEMAITIS Degančios akys

Gyvenimas kaip senas vynas

Vanda IBIANSKA Be pavadinimo

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 balandis 4

Artuma - artuma202404_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22