Tavo Artume – džiaugsmo pilnatvė. (Ps 16, 11)

artuma201505 vir
2015 m. gegužė 5

Gegužės „Artuma“: pasisotinti teisumu

Gegužės „Artuma“ į pagaliau prabudusio pavasario šviesą iškelia ketvirtąjį Kalno palaiminimą: „Palaiminti alkstantys ir trokštantys teisumo; jie bus pasotinti“ (Mt 5, 6).

Regis, šiuo palaiminimu Kristus budina savo mokinius gyventi pagal Dievo valią. Lyg ir aišku, tik neramina praktinis klausimas – kaip tą Viešpaties valią atspėti, suprasti, priimti?

O ką daryti, jei širdį slegia pyktis ir sukyla keršto jausmas regint neteisybę? Kaip gyventi šiuo palaiminimu, kai teisumo troškulį ir aklą godulį teskiria vos menkas žingsnis?

Mažieji „Artumos“ autoriai vaikai pastebi, kad tiesos paieškos gali prasidėti jau parduotuvės kasoje, kai grąžos gauni dviem centais mažiau, arba iškyloje miške, kai kitas suvalgo tavo bandelę, kurios nebepakeis joks kitas pyragėlis. Tiesa yra labai gerai, pritaria vaikai, net jei kartais ją sunku surasti. Net jei nemėgsti pieniškos sriubos! Kol nepasakysi, kitas tiesiog to nesupras...

Kartais žmogus nesusipratęs blaškosi tarp įvairių tiesų, klysta ir vėl ieško Dievo valios. Vieni jam moralizuoja, kiti kaltina, o Viešpats pasiruošęs su žmogaus praeitimi kurti ateitį pagal savo valią. Kaip gerbti klystantį žmogų ir nebūti teisuoliu jo akyse?.. Apie klumpantį žmogų ir jo gelbėjimo istoriją sutiko pasidalyti dvasių skyrimo specialistas jėzuitas Aldonas Gudaitis SJ, pats iškeitęs patogų ir saugų šeimos židinį kaime į Dievui pašvęstą savo gyvenimą.

Ar teisinga, kad vieni žmonės gyvena prabangiai, vairuoja solidų automobilį ir pietums ragauja jūros gėrybes, o kiti – benamiai? Maža to – tūkstančių mūsų brolių ir sesių pasaulyje prievarta netenka ramybės, namų, šeimos... Kaip jiems padėti?! Apie tai – šimtmečius ir net tūkstantmečius kalba ne tik Bažnyčios socialinis mokymas, bet ir jos patirtis, kurią primena gegužės „Artuma“.

Krikščionių kankinių kraujas kūrė ankstyvąją Bažnyčią, o šiandien Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje, Azijoje bei kitur žudomi mūsų broliai ir seserys krikščionys liudija, jog Bažnyčia ir toliau tebėra kankinystės vieta. Joje skleidžiasi krikščionybės grožis, sykiu atidengdamas siaubingus Kristaus priešų veidus, kurie tiesą įrodinėja nukirsdindami galvas, o teisingumą įtvirtina patrankomis. Ką tai byloja mums? Ar tikrai įmanoma mylėti nusidėjėlį, bet nuodėmės nekęsti? Palaiminti Jūs, broliai, savo krauju suvienijantys Kristaus Bažnyčią, o pasauliui įrodantys, kad meilė iš tiesų nugali mirtį! (Beje, apie tai žurnale ne pagal profesiją, o iš gyvos meilės rašo gydytoja akušerė-ginekologė Banga Kulikauskaitė – viena iš šiųmečių Gyvybės apdovanojimų laureačių.)

O kokią tiesą turime liudyti mes, kokio teisumo turime alkti ir trokšti, šiandien, čia ir dabar? Gal tai suprasti mums padės ir gegužės „Artuma“?

Valdonė MINCIŪTĖ


Turinys

Liturgijos katechezės

Kun. Artūras KAZLAUSKAS Pateptieji

Kronika

Kun. Kęstutis K. BRILIUS MIC Sąžinė ir teisumas
Bažnyčios pulsas
In memoriam
Algirdas PATACKAS Kita Lietuva
Antanas GAILIUS Teisybės troškulys

Didelės ir mažos kryžkelės

Pasipriešinimas atleidimu
Antanas Saulaitis SJ Pranašai Biblijoje ir tarp mūsų
Kun. Linas ŠIPAVIČIUS Alkstantys ir trokštantys teisumo
Dievas nori duoti daugiau
Vytautė MACIUKAITĖ Kad būtume pasotinti
Andrius NAVICKAS Socialinis teisingumas...
Tiesa yra gerai...
Didelių troškimų mergaitės
Milita ŽIČKUTĖ Pažvelgti į ten, kur nedrįstame

Veidu į vaiką

Paul LEMOINE Lytinis ugdymas ir Biblija

Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos

Gintautas VAITOŠKA Pasveikti negalima?
Užduotis mylėti

Jaunimo iššūkis

Joana GIMBERYTĖ-JURONĖ Arba  teisus, arba laimingas?

Akiračiai

Renata ŽIŪKAITĖ Kiko ir jo Kelias

Atokvėpio valandai

Giovannino GUARESCHI Priešpaskutinė banga (I)

Sveikata

Aurelijus VERYGA Juos galėjom išsaugoti...
Grąžinti sveikatą ligoniams

Gyvenimas kaip senas vynas

Vanda IBIANSKA Pirmasis gegužės sekmadienis

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 kovas 3

Artuma - artuma202403_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22