Tu parodysi man taką, kuris veda į gyvenimą. Tavo Artume – džiaugsmo pilnatvė, Tavo dešinėje – amžina linksmybė. (Ps 16, 11)

artuma201506 vir
2015 m. birželis 6

Birželio „Artuma“ – apie gailestingumą. Ar mums to reikia?

Birželio „Artuma“ bando suprasti penktąjį Kalno palaiminimą – Jėzaus raginimą praktikuoti gailestingumą ir tokiu būdu sekti Jį.

Tačiau kaip atpažinti tikrąjį gailestingumą? Tai sentimentalus kenčiančio pasigailėjimas ar šis tas daugiau?

Kodėl Dievo gailestingumas be Atgailos nebūtų iki galo išgyventas ir priimtas? Jei iš tiesų pavojinga kalbėti apie gailestingumą nesiejant jo su sakramentine praktika, tai kas laukia tų, kurie nepažįsta Dievo? Ar jiems gailestingumas negalioja?

Kažkodėl žmogui paprasčiau išspręsti matematinę lygtį su dviem nežinomaisiais, nei perprasti paprastą logiką – Dievas mums atleidžia ne tuomet, kai suklydę patys mėginame taisyti savo gyvenimą, bet, kai patyrę Viešpaties gailestingumą ir atleidimą, imame keistis.

Dievas leidžia klysti ir džiaugiasi kiekvienu sugrįžtančiu, o gyvenimas rodo, kad Jis išgirsta net pionierių maldas! Štai sesuo benediktinė Celina Galinytė OSB, užuot įtikėjusi į Dievą, vaikystėje kliovėsi Leninu ir sovietmečio ideologija. Čia tai bent! Buvusi ištikima spaliukė, pionierė ir komjaunuolė įtikėjo į Dievą, negana to, metusi vaikino paieškas, dar ir į vienuolyną patraukė!

O Gailestingojo Jėzaus vienuolijos sesuo, sykiu teisininkė, Michaela Rak Vilniuje įkūrė Pal. kun. Mykolo Sopočkos paliatyviosios slaugos ligoninę, vadinamą hospisu, ir joje tarnauja. Ses. Michaela pasakoja apie pašaukimo istoriją ir savo darbo specifiką. Ką daryti, kai ligonis tampa našta? Ką reiškia padėti kenčiančiam numirti pagal planą? Ligoniai čia iškeliauja ramūs, aprūpinti sakramentais... ir ateistai čia būna apkabinti, tą dramatišką akimirką nelieka vieni.

Iš tiesų gailestingumas kalba darbais. Antai ilgametė „Artumos“ redaktorė Vanda Ibianska jau ne pirmus metus savanoriauja krikščioniškoje Kauno slaugos ligoninėje. Joje personalas ligonius vadina vardais, juos iš tiesų myli, nepaisydamas sunkaus darbo ir menko atlygio. Juk nelengva kiekvieną vartyti, prausti, keisti sauskelnes, masažuoti... Kaip galėtume ir gailestingiesiems padėti lengvinti ligonių kančias? Reikia visko: maisto, sauskelnių, vaistų ir kitų medicinos priemonių, o biudžetas menkas...

Na, o „Artumos“ jaunimo skiltis kviečia eksperimentuoti ir iššūkių ieškoti drauge su ignaciškojo dvasingumo jaunimo projektu MAG+S! Pradėjęs nuo vieno renginio per metus, MAG+S taip išaugo, jog tapo smagi kitų jaunimui organizuojamų renginių alternatyva! Birželį, grįžę iš Alytuje vyksiančių Lietuvos jaunimo dienų, nepraleiskite galimybės dalyvauti vasaros MAG+S eksperimentų ir iššūkių savaitėje!

Mažųjų „Artumos“ skaitytojų draugė sesuo Onutė Vitkauskaitė MVS jau kurį laiką kuria nuotykių pasakojimus, o šįkart jos istorijų herojai vaikai susipažįsta su žiedais apsipylusia milžiniška kriauše. Kaži kokią istoriją papasakojo laukinė kriaušė, kad mažieji nusprendė melsti Dievo gailestingumo tol, kol neliks kietaširdžių?

Kaip dažnai girdime kalbant apie gailestingumą, ypač Bažnyčioje! Atrodytų, paprasta tema ir nėra čia ko daug kalbėti, bet kodėl ji tokia madinga? Juk mados praeina! Kitos, bet ne ši, nes silpnam žmogui nuolat reikia Viešpaties gailestingumo, mat vis nupuolame ir nupuolame... O Jėzus kiekvieną pakelia, kiekvienam atleidžia ir kiekvieną palaimina, kopia dėl mūsų į Kalną, kviesdamas sekti paskui save ir atleisti, nes: „Palaiminti gailestingieji: jie susilauks gailestingumo“ (Mt 5, 7). Ką tai reiškia mums?

Valdonė MINCIŪTĖ


Turinys

Kronika

Pro memoria Tėvelis Vaciulis
Kun. Artūras KAZLAUSKAS Tabernakulis ir gailestingumas
Bažnyčios pulsas
Jolanta RAMONIENĖ Pavasario siurprizai šeimoms
Laukiant gimstančio kūdikio
„Apsisprendžiau būti laiminga“

Didelės ir mažos kryžkelės

Antanas SAULAITIS SJ Išmintis šiai dienai ir rytojui
Kun. Kęstutis K. BRILIUS MIC Teisingumas savaip
Hospisas – iškeliauti apkabintiems
Vytautė MACIUKAITĖ Nuodėmė ir atleidimas
Kun. Linas ŠIPAVIČIUS Priimk ir veik
Aistė STREMAITYTĖ Praplėsti širdį
Mons. dr. Algirdas JUREVIČIUS Gailestingumo durų stakta
Ką pasakė laukinė kriaušė?
Jei visi būtų gailestingi...

Jaunimo iššūkis

Joana GIMBERYTĖ-JURONĖ Kokio gailestingumo trokštame?
O kur jūsų lobis?!
Valdonė MINCIŪTĖ Kai nori daugiau

Kaip vyrą ir moterį sukūrė juos

Dosniai save dovanojant

Veidu į vaiką

Paul LEMOINE Kaip kalbėti su vaiku apie lytiškumą?

Akiračiai

Stovėjęs žodžio sargyboje – kun. Lionginas Kunevičius

Atokvėpio valandai

Giovannino GUARESCHI Priešpaskutinė banga (II)
Rūta LAZAUSKAITĖ Apie sudėtingas emocijas

Sveikata

Ramunę baltąją...
Palaimintasis Jurgi, melski už mus!

Gyvenimas kaip senas vynas

Vanda IBIANSKA Artimo meilė. Kokia ji būna?

Reklama

NAUJAUSIAS NUMERIS
2024 kovas 3

Artuma - artuma202403_vir.jpg

 Kontaktai

Redakcijos adresas:
Papilio g. 5
44275 Kaunas
Tel./faks. (8 37) 20 96 83,
8 677 60 970

redakcija@artuma.lt
www.artuma.lt

Rekvizitai:
Viešoji įstaiga Caritas leidykla „Artuma“
Įmonės kodas 134460120
PVM mokėt. kodas LT344601219
Sąsk. Nr. LT097300010002264553
AB „Swedbank“
Banko kodas 73000,
SWIFT kodas HABALT22